Šta je SEO i zbog čega je neophodan?

seo optimizacija

SEO je prilagođavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače. seo optimizacija

Cilj SEO optimizacije je povećanje posećenosti naših strana putem organske pretrage, a ne plaćenih oglasa.

Drugim rečima, način na koji kreirate i organizujete sadržaj svog sajta mora zadovoljiti zahteve pretraživača. Sa druge strane, pretraživači svoje zahteve određuju u cilju pružanja što relevantnijih i verodostojnijih informacija korisnicima Interneta.

Dakle, što više vodite računa o tome da svojim čitaocima kada izradite sajt obezbedite jasne i koncizne informacije, Google će vas nagraditi boljom pozicijom na listi pretrage.

Šta Google želi?

Algoritam po kom Google funkcioniše je tajan i konstantno u stanju fluksa. Međutim, nije teško ustanoviti kakvih se modela treba držati. Google nastoji da posetiocima sajtova obezbedi najrelevantnije informacije na osnovu njihovih zahteva za pretragu. Osim sadržaja, na rangiranje jednog sajta utiče i korisnički doživljaj koji njegovi posetioci imaju.

Postoje četiri osnovna kriterijuma koje morate ispuniti, ne samo da biste stekli blagonaklonost Google-a, već i čitalaca:

  1. Kvalitetan sadržaj: Sadržaj vaših strana mora odgovarati ključnim rečima za koje ste ih optimizovali. Naslovi strana i opisi slika, takođe.
  2. Performanse: Brzina učitavanja vaših strana ne sme biti spora. Slike moraju biti optimizovane, a svi linkovi na blogu validni.
  3. Stručnost: Niko nije ekspert u 15 oblasti, pa je neophodno da utvrdite nišu koje ćete se držati.
  4. Korisničko iskustvo: Neophodno je da svojim posetiocima omogućite lako kretanje po sajtu, kao i da im olakšate i date dovoljno dobar razlog da na njemu što duže ostanu.

Ovo su stvari o kojima uvek morate voditi računa i redovno ih iznova unapređivati. Samo tako možete biti sigurni da imate ono što Google i ostali pretraživači smatraju dobrim sajtom.

Zbog čega nam je SEO neophodan?

Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi pokreću blogove. Jedni žele da podele svoje znanje, drugi da zarade, treći da povećaju saobraćaj ka svom sajtu. Bilo koji razlog da je u pitanju, uspeh će zavisiti od publike, odnosno broja čitalacaA 5o% saobraćaja dolazi nam sa pretraživača i baš zato je SEO neophodan. Vi po mnogim kriterijumima možete imati sjajan blog, ali ako ga niko ne čita isto je kao da vodite dnevnik.

Kako doći do publike, kako im staviti do znanja da ste tu? Društvene mreže sigurno jesu jedan od najboljih alata za promociju, ali ukoliko ne nameravate konstantno da plaćate kampanje, što je besmislica, morate se posvetiti SEO optimizaciji kako bi u budućnosti radila za vas.