Šta je potrebno pre izrade sajta

izrada sajta

Jedan od prvih zadataka svakoga ko pokreće samostalan biznis je izrada web sajta. Međutim, ovo nije jedna od onih usluga koju je dovoljno samo da poručite i platite. Izrada web sajta je proces u kom je potrebno da učestvujete i sami. To je kreativni proces koji započinjete upravo vi, kao naručilac. Zato postoji puno stvari o kojima je potrebno da donesete odluku pre izrade web sajta.

Izaberite domen i web hosting

Domen je adresa vaše početne strane i treba verno da predstavlja vašu poslovnu aktivnost; naziv firme, organizacije, bloga, itd.

Da bi vaš sajt bio dostupan korisnicima interneta, potrebno je da iznajmite prostor na serveru od hosting provajdera – firme koja se takvom vrstom usluga profesionalno bavi. Upravo je hosting provajder zadužen za to da vaš sajt uvek bude na internetu, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Danas je postala praksa da hosting kompanije registruju imena domena u sklopu procesa otvaranja naloga. Ta usluga se nudi da biste vi, kao korisnik, mogli sve da obavite na jednom mestu.

Pripremite materijal za izradu web sajta

Neophodan materijal za izradu sajta podrazumeva tekst, fotografije, video  sadržaj. Ovo je zadatak koji mnogi iz nekog razloga preskaču.

Web sajt se gradi na osnovu vaših zahteva i informacija koje na njemu treba da stoje.

Zapamtite: Web dizajner nije odgovoran za ono što piše na vašem sajtu. Njegov posao nije da napiše sadržaj, već da ga na najbolji način organizuje i predstavi.

Razmislite i zapišite odgovore na sledeća pitanja:

  • Koji cilj želite da postignete pokretanjem web sajta?
  • Ko je vaša ciljna grupa ili idealni posetilac sajta?
  • Šta vaša ciljna grupa treba da sazna o vama prilikom posete sajta?
  • Koje akcije želite da poduzme vaša ciljna grupa prilikom posete sajtu? Treba li da se prijave na email listu, obave kupovinu nekog od vaših proizvoda ili se informišu o vašim uslugama?

U fazi planiranja sadržaja važno je da zapišete što više detalja, na taj način ćete omogućiti dizajneru da izgradi sajt koji će odgovoriti na sve vaše potrebe.

Nakon što prekontrolišete tekstualni sadržaj i utvrdite da ne postoje slovne i gramatičke greške, materijal za izradu sajta dizajneru dostavljate u elektronskoj formi.

Donesite odluku o željenim funkcijama pre izrade web sajta

Pre nego što poručite izradu sajta, treba da utvrdite njegove glavne karakteristike i osnovne funkcije. Ovo nisu stvari koje treba da shvatite „u hodu“, već pre izrade web sajta.

Za početak posetite konkurentske ili strane sajtove iz iste niše. Utvrdite koji elementi su zajednički svim tim sajtovima, na koji način su predstavili i organizovali svoj sadržaj. One sajtove koji vam se najviše dopadaju zapamtite, jer ćete i njih proslediti svom dizajneru.

Razmislite i o sledećem:

  • Na kom jeziku i pismu sajt treba da bude? Da li vam je potreban višejezični sajt?
  • Osim kontakt forme koja se podrazumeva, jesu li potrebni dodatni online formulari? Na primer, online rezervacije, zakazivanja, itd
  • Jesu li potrebna predviđena mesta za banere?

Ovakve odluke nije dovoljno doneti pre izrade web sajta, već i pre procene troškova izrade.

Cena izrade sajta zavisi od vaših zahteva, funkcionalnosti koje taj sajt treba da poseduje, vremenskog roka za izradu, dostave materijala koji se postavlja na sajt (tekstovi i slike) i još mnogo toga.

Šta je posao web dizajnera?

Posao web dizajnera je da realizuje vaše ideje, ali i mnogo više od toga. Web dizajner treba da vam odgovori na sva pitanja i nedoumice, da vam ukaže na eventualne propuste i predloži najbolje rešenje za realizaciju vaših planova.

Zaključak

Izrada web sajta je proces koji zahteva vreme, planiranje i ozbiljnost. Ne samo od dizajnera, već i od onih kojima je izrada sajta potrebna. Ukoliko krenete na vreme sa planiranjem svog budućeg sajta i odaberete dobrog web dizajnera, računajte da ćete u budućnosti ostvariti brojne poslovne uspehe.