Osnovni pojmovi za web dizajn i internet

pojmovi u web dizajnu

„Kako biste se uputili u svet web dizajna korisno će biti da pročitate:“

Šta je web dizajn?

Ukratko, web dizajn znači planiranje i kreiranje web sajtova. Web dizajn takođe uključuje informacionu strukturu, strukturu sajta, navigaciju, raspored na sajtu, boje, kontraste, fontove, kao i fotografije.

Svi ovi elementi kombinujući se formiraju jedan web sajt. Često, značenje „dizajn“ se doživljava isključivo kao vizuelni aspekt. U stvarnosti, web dizajn obuhvata više elemenata kao što su upotrebljivost, ergonomija, navika korisnika i druge stvari koje olakšavaju korišc´enje sajtovima i pomažu da se pronađu informacije brže.

Šta je web hosting?

Web hosting usluga skladišti vaše web sajta datoteke u web serverima. Kada poseti neko vašu web adresu, internet se povezuje na web server datoteke vašeg web sajta, a onda prenosi podatke sajta nazad u svoj računar.

Kada je reč o hostingu, trebamo reći da postoji besplatan i plaćen hosting. Besplatno zapravo nije besplatno, a početni trošak koji je kod besplatnih hostinga ne postojeći može koštati vrlo skupo. Hosting kompanije koje daju besplatan hosting imaju svoje troškove pružanja usluga, a zaradu mogu ostvariti npr. reklamnim banerima koje postavljaju na Vaš sajt. Ti baneri čine njihov novac nazad svaki put kad neko klikne na oglas. Kao vlasnik sajta postavljenog na besplatan web hosting nemate kontrolu nad onim što se pojavljuju na vašem sajtu i gde se pojavljuju . Sa plaćenim hostingom vi i vaši posetioci ne moraju da se bave bilo kojim dosadnim oglasima koji se pojavljuju na vašem sajtu.

Šta je web domen?

Domen je ime ili adresa web sajta (npr. www.nekisajt.rs). Domen se uz pomoć DNS (domain name system) prevodi u jedinstveni numerički kod (IP adresu) koju identifikuju računari. Kada recimo u Vaš web pretraživač unesete naziv nekog sajta, računar to prevodi u IP adresu servera na kome se nalazi taj sajt. To je proces koji se odigrava u pozadini, a koji korisnici sajta ne vide.

Šta je CMS?

CMS-sistem za upravljanje sadržajem, omogućava Vam da upravljate različitim delovima sadržaja na vašem sajtu bez poznavanja programskih jezika kao što su npr. HTML. Možete menjati, brisati, uređivati i dodavati tekstove, cene, fotografije, na vrlo jednostavan način.

CMS koji ja najviše volim da koristim i koji sam koristio prilikom izrade ovog sajta je WordPress.

Šta znači SEO optimizacija sajta?

SEO optimizacija je drugi naziv za optimizaciju za pretaživače. Kada tražite odredjene pojmove na Google ili Yahoo recimo, u polju za pretragu ukucavate pojam koji vas zanima, a pretraživač Vam izbacuje rezultate te pretrage. Optimizovati sajt je preduzimanje određenih korakaka tako da se sajt pojavi u vrhu rezultata. Ako se sajt nalazi na prvoj strani, pa još pri vrhu, to donosi više poseta sajtu.

WWW – World Wide Web

Termini Internet i www se danas svakodnevno koriste u komunikaciji. Međutim, iako ih mnogi poistovećuju, Internet i www nisu isto. Internet je globalni sistem povezanih kompjuterskih mreža. www je samo jedan od servisa koje Internet pruža. www – World Wide Web je skup tekstualnih dokumenata i ostalih sadržaja do kojih se dolazi preko linkova i imena web sajtova u čemu vam pomažu Browser-i i server-i. Ukratko www se može okarakterisati kao aplikacija koja radi na Internetu.

LINK

Najprostije objašnjenje za termin link ili hiperveza je veza između dve stranice jednog web sajta ili weza između dva sajta.

BROWSER

Skraćenica za web browser, jednostavno browser je softverska aplikacija koja se koristi da korisnicima interneta omogući da lociraju kompjutere i pristupe web stranicama. On prevodi osnovni HTML kod kako bi omogućio korisnicima da vide slike i tekstove, gledaju i slušaju video snimke. A zajedno sa hipervezama omogućuje prelazak sa jedne na drugu web stranicu. U kontaktu sa web serverom, pretrazivač dobija zahteve za informacijama, zatim web server prima zahteve i prikazuje ih na računaru.

MOCKUP I WIREFRAME

Oba ova izraza koriste se za skicu koja pretstavlja budući izgled Vaših stranica. Skica može biti nacrtana ručno ili pomoću softvera, i ona najbliže pokazuje koji elementi i gdje će se nalaziti na web stranici, ne prikazuje boje, vrstu fonta, pravu veličinu elemenata…

TEMPLATE

Template znači predložak. U web dizajn -u taj izraz se koristi za dizajn izrađen u photoshopu ili nekom drugom sličnom softveru a detaljno prikazuje kako će web stranica izgledati. Sadrži sve elemente web prezentacije, vrstu fonta, boje, raspodelu slika, boksova za tekst i ostale vizuelne detalje dizajna.

LAYOUT

Layout je deo grafičkog dizajna ili web dizajna koji određuje raspored elemenata na stranici. Najjednostavnije rečeno – određuje se broj kolona, gde će se nalaziti tekstovi, slike i sve druge informacije.

HEADER

Gornji deo (web) stranice . Obično sadrži podatke kao što su logo, brojevi telefona, linkove na stranici itd… Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu može varirati u zavisnosti od dizajna stranica.

FOOTER

Donji deo (web) stranice , sasvim u dnu. Obično sadrži podatke o copyrightu, linkove ali može sadržavati i puno više podataka . Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu takođe može varirati.

CONTENT

Sadržaj web stranice.

FREELANCER

Freelancer ili na našem prevodu – slobodni umetnik. Pojedinac koji se bavi kreativnim, umetničkim radom i nema registrovanu firmu niti je stalno zaposlen u nekoj firmi. Freelancer se unajmljuje za svaki pojedini projekat posebno i plaća preko autorskog ugovora. Mogu ga unajmljivati agencije koje se bave ovim poslom ili direktno klijent.

VEKTORSKI FORMAT

Dizajneri će od klijenata uvek zahtevati logo u vektorskom formatu. To znači da logo treba imati jednu od najčešćih extenzija: .ai, .eps ili .cdr da bi se mogao izdvojiti od pozadine i povećati na potrebnu veličinu bez da izgubi na kvalitetu. Što će reći da Vi trebate kada vam neki grafički dizajner uradi logo, od njega uvek tražiti da vam da sirovi materijal u nekom od ovih formata kako bi kasnije po potrebi to mogli deliti web dizajnerima, štamparima itd…

CMS – CONTENT MANAGEMENT SYSTEM

Jednostavno rečeno – web stranica sa CMS-om je ona na kojoj vlasnik stranice i/ili admini i/ili posjetioci stranice mogu mijenjati sadržaj, dodavati slike i tekstove, postove i komentare bez znanja kodiranja.

WEB SAFE FONTS

Font je vrsta (oblik) slova. Postoji više vrsta (grupa) fontova kao npr: Serif, Sans Serif , Calligraphy itd… Osnovno šta bi web dizajneri i njihovi klijenti trebali znati je da postoje web safe i non safe fontovi.

Safe fontovi znači da su uobičajeni u većini verzija Windowsa, Mac-a, Linux-a itd.. i to su:
Serif: Georgia, Curier New, Times New Roman, Copperplate Gothic Light i Palatino.
Sans serif: Arial, Trebuchet MS, Verdana, Century Gothic, Lucida Sans Unicode, Lucida Console, Tahoma, Impact, Gill Sans.

Međutim, neće svi uvek dobro izgledati na webu pa se zato neki od tih fontova manje koriste. Web safe fontovi koriste se uvek za tekstove, a često i za naslove.

Non safe fontovi danas se koriste uglavnom samo za naslove jer se moraju posebno dodati uz stranicu pa je čine težom što usporava učitavanje i rad same stranice.

WEB STANDARDI

WWW Consortium (w3c) je međunarodno telo koje nadgleda razvoj web standarda kako bi stranice izrađene na taj način bile pristupačne i lake za korištenje. Web standardi su smernice za ispravno kodiranje HTML, XML i Css kodova. Stranice napravljene po web standardima biti će ispravno kodirane, imati pravilno strukturiran sadržaj, bolju mogućnost kontrole i biti će pristupačne posetiocima. Takođe će biti i bolje indeksirane na pretraživačima (Google, Yahoo, Bing…).